Czy jest takie danie, które bez wątpienia lubi każdy? Tak – pizza. Przysmak kuchni włoskiej, znany na każdej szerokości geograficznej. Prostota w przeróżnych kombinacjach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. W całości kuchnia włoska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata. Obywatele Włoch doskonale potrafią łączyć naturalne i świeże produkty, które wspólnie smakują idealnie. Gorąca Italia dała nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale również spaghetti, risotto, czy lasagne. Jednym zdaniem dobre i błyskawiczne w ugotowaniu posiłki, które łączą bliskich przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.
Włosi nie tylko kochają jedzenie. Kochają przebywać z bliskim, debatując i radując się w towarzystwie wyśmienitego jedzenia, które bazuje na lokalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na wyciągnięcie ręki i za małe pieniądze. Warzywa i przyprawy uprawiane w ciepłym słońcu południa smakują doskonale. Zrozumiałe jest że znalazły się w zwykłym menu każdego mieszkańca Włoch. A skąd faktycznie pochodzi się kuchnia Włoch i jak powstała pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zadziwi. Poznaj zatem informacje o powstaniu pizzy i o najsłynniejszych daniach kuchni włoskiej. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.
Należy zacząć od tego, że kuchnia włoska jest ściśle powiązana z tradycją konkretnego rejonu. Włosi bardzo szanują swoją tradycję, nie uznają żadnych ustępstw i w trakcie tworzenia ukochanych dań korzystają z receptur powtarzanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki tradycji, sztuce łączenia dostępnych składników i stosowaniu wysokiej jakości (zasadniczo naturalnych) produktów kuchnia ta zdobyła niezwykłą renomę i światowe uznanie. W kuchni Włoch nie używa się substytutów – wszystko wykonywane jest siłą własnych rąk, według stricte opisanej receptury. Gotowanie „od serca” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje wspaniale. Co ponadto należy wymienić jako walor kuchni włoskiej? Ewidentnie jej przystępność. Kuchnia ta jest wyjątkowo tania, a wszystko z tego względu, że wiele klasycznych potraw wywodzi się z skromnych regionów. W przeszłości ubodzy obywatele Włoch używali produktów, które mieli pod ręką. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uprawiane było osobiście. Jednak oprócz samego kucharzenia, najważniejsze jest (co kultywuje się po dziś dzień) kosztowanie potraw w sporym towarzystwie bliskich. Włosi uważają, że żywność ma łączyć ludzi. Nie ważny jest cena dania, ale sam czas, który spędza się z rodziną, przy jego konsumowaniu. Nic nie jest od tego cenniejsze.
Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego ciasta. Dojrzewających w słońcu pomidorów. Topiącej się w ustach mozzarelli, czy świeżej bazylii? To fundamentalne elementy klasycznej pizzy. Danie to doświadczyło wielu transformacji. W każdym miejscu smakuje odmiennie. A w jaki sposób to się wszystko rozpoczęło? Posiłki podobne do pizzy sprzedawane były już w zamierzchłym Rzymie i o dziwo stanowiły doskonały środek płatności. Pizza prawdziwą sławę zyskała dopiero pod koniec 18 stulecia, gdy to zaczęły powstawać restauracje zwane pizzeriami. Przyciągnęły one króla Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by posmakować serwowanych tam posiłków. 100 lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito przyrządził dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Ostatnia była nowalijką, ponieważ kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – mozzarellę. Władczyni pokochała ten smak i od tamtej chwili pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia Małgorzata. Dalej pizza trafiła do Ameryki, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich robotników przybywających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ I tak pizza została ulubioną potrawą wszystkich narodowości – od Japończyków po Argentyńczyków.
Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od położenia geograficznego. Wyraża to ogromne uznanie dla kuchni włoskiej. Pizza nie jest przecież ostatnią znaną potrawą tej części świata. Włochy podarowały też światu takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia włoska przeważnie opiera się na naturalnych produktach. Na południu kraju przygotowuje się potrawy z mąki, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu bardzo często stosowana jest oliwa, a na północy masło. Nie zapominajmy też, że obok tradycyjnych dań, Włosi są w stanie nam podać wspaniałe wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, szlachetne oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie kochać kuchni tej części globu?
Chciałbyś skosztować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która podaje włoskie dania wedle tajemnej formuły. Przygotuj się na mocne wrażenia smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: dobra pizza Toruń